16 вересня 2019 р.

Ресторатори: будемо тільки раді, якщо звільнення від куріння в закладах харчування підтвердять законодавчо

16.01.12

Такої думки дотримуються власники та керівники відомих ресторанів Києва. Про це вони розповіли у спеціальному інтерв'ю проекту «Київ без тютюнового диму» та прес-центру Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».
Як відомо, 17 листопада 2011 року народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 9474, який передбачає заборону куріння у кафе, барах, ресторанах, а також в закладах культури та спортивних спорудах. У зв'язку з чим, за словами експертів, розгорілися запеклі дискусії як серед прихильників, так і противників такої ініціативи, останні найчастіше педалюють подібні дискусії саме через втручання представників тютюнової індустрії. 
Представники громадських організацій поцікавилися, як сприймають таку ініціативу з боку народних обранців працівники ресторанного бізнесу, в закладах яких як дозволено курити, так і забороняється. 
Так, Сергій Гусовський, власник ресторанів «остерія Пантагрюель», «O'Cafe», «Biancoro», «pizzeria Napulè», «Good Wine Bar» відзначив: «Я взагалі-то ідеаліст: всі свої рестораторські роки хочу, щоб у чашці кави чи келиху вина люди цінували їх смак, запах. А куріння цьому аж ніяк не сприяє. Тобто для ресторанів, де гастрономічна складова пріоритетна, немає жодних заперечень для відмови від куріння. Адже ви прийшли в ресторан смачно їсти й пити, так? Тоді куріть, будь ласка, на вулиці. За моїми спостереженнями, людей, які не можуть всидіти без цигарки протягом вечері - одиниці. Тому я, чесно кажучи, буду тільки радий, якщо заборону куріння в закладах підтвердять законодавчо».
У свою чергу, Андрій Пінчук, директор кафе «Варення», вважає, що не курити це «круто» і правильно. «Коли ми відкривали наше кафе, була ідея зробити дві зали - для курців та для некурців, - розповідає пан Андрій. Але потім я взагалі відмовився від залу для курців. По-перше - через офіціантів, яким довелося би працювати в накуреному приміщенні. По-друге, дим все одно би потрапляв до зали для некурців, яка б вентиляція не працювала». 
Ресторатор також розповів, що з моменту відкриття його закладу велася статистика причин, через які люди заходили до закладу, але не залишалися. Виявилося, що через те, що в їхньому закладі не дозволено курити, за шість місяців заклад не відвідало всього 30 відвідувачів. Натомість, за словами Андрія Пінчука, прийшло набагато більше нових клієнтів. Наразі директор кафе задоволений тим, що їхній заклад є «некурящим». 
Співвласник київського пабу-ресторану «De Kindrat», спортивний журналіст і телеведучий Ігор Мірошниченко розповів про своє ставлення до закладів харчування, у яких курять. «Я помітив, що у кав'ярнях, ресторанах люди, які курять, часто почуваються у привілейованому становищі, - розповідає ресторатор. - Із клієнта-курця у нас роблять культ - в той час як інші відвідувачі, які не є курцями, наражаються на сигаретний дим, у закладах їх часто садять у гірші місця. На мою думку, так не повинно бути».
Досвід Ігоря Мірошниченка показав: «Все частіше люди заходять, питають, чи є місця для куріння, і коли чують, що нема, крутять носом, думають і... залишаються. Тобто тенденція спокійного ставлення відвідувачів до некурящих закладів уже є, - робить висновок пан Ігор. Тому виступаю тільки за звільнення закладів харчування від тютюнового диму і намагаюсь робити все від мене залежне, щоб змінити ситуацію на краще».
Інший ресторатор Олександр Білоконь, керуючий арт-кафе «Дім Бергоньє», незважаючи на те, що сам курить, однак підтримує ідею звільнити ресторани від куріння, адже розуміє, що пасивне куріння дуже шкідливе. При цьому він вважає, що кафе, бари і ресторани, вільні від тютюнового диму, - це не так страшно і не настільки збитково, а навпаки - прогресивно, по-європейськи і часто дозволяє залучати навіть більше відвідувачів.
Варто зауважити, що громадські активісти розробили спеціальну он-лайн карту повністю некурящих закладів харчування м. Києва. 
«Коли ми почали вивчати тему пасивного куріння у закладах харчування в Києві, то помітили, що люди, які не курять, дуже часто не знають, що у місті є досить багато чудових кав'ярень і ресторанів, у приміщеннях яких взагалі не курять, - розповідає Олена Дуб, координатор проекту «Київ без тютюнового диму». Тому, аби допомогти киянам знаходити такі місця і звернути увагу на важливість бездимного повітря у ресторанах, ми створили на основі сервісу «Google Maps» спеціальну он-лайн карту, на якій кожен може знайти назви і адреси повністю некурящих закладів у Києві - http://g.co/maps/qxws5. Будь-хто може додати на цю карту адресу некурящий ресторан чи кафе (треба надіслати інформацію на адресу smokefreekyiv@gmail.com)».
Тож, як бачимо, ідея звільнення закладів громадського харчування від тютюнового диму може об'єднати не лише політиків, громадських активістів, але й представників ресторанного бізнесу.