16 вересня 2019 р.

Сумські бармени виступають за бездимні бари

08.02.12

6 лютого у Сумському прес-клубі представники Сумського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація барменів», коаліції НДО «За вільну від тютюнового диму Сумщину» та ресторатори м. Суми обговорили законодавчу ініціативу про 100-відсоткове звільнення закладів громадського харчування від тютюнового диму.

Як повідомив голова Сумського обласного осередку «Всеукраїнської Асоціації барменів» Володимир Манастирний, барменам та офіціантам часто доводиться 8-12 годин на день працювати в прокурених закладах. «Знаходячись увесь час у шкідливому для здоров’я середовищі, представники нашої професії змушені бути пасивними курцями та наражатися на великий ризик різних захворювань та скорочення тривалості життя. І навіть ті бармени, які самі курять, зізнаються, що не хотіли б примусово дихати тютюновим димом в закладах громадського харчування. Тому, дізнавшись від представників громадських організацій про реєстрацію в Верховній раді законопроекту «про бездимні кафе, бари, ресторани», ми охоче його підтримуємо, відчуваючи на власному досвіді дискримінацію наших прав на безпечне для життя і здоров’я середовище діючими нормами законодавства».

17 листопада 2011 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 9474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів, який зобов’язує власників/директорів закладів громадського харчування захищати право на безпечне навколишнє середовище своїх клієнтів та працівників, — розповів голова коаліції НДО «За вільну від тютюнового диму Сумщину» Олександр Калмиков. Тому сьогодні увага коаліції спрямована на те, аби зареєстрований законопроект був якнайскоріше проголосований у першому та другому читаннях. Адже й сьогодні ми бачимо, як неконтрольовано дозволяють собі курити у деяких кафе, барах, ресторанах м. Суми активні курці, завдаючи шкоду здоров’ю та порушуючи права некурящих. Діючі норми закону не захищають людей від пасивного куріння та не можуть ефективно контролювати забезпечення цього захисту.

За даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну GATS, проведеного у 2010 році Київським міжнародним інститутом соціології, 86 % жителів України (78 % курців та 90 % некурців) вважають, що вдихання диму чужих сигарет може призвести до серйозних захворювань. 75 % опитаних (54 % курців та 83% некурців) вважають, що куріння має бути заборонене в приміщеннях ресторанів та кафе.

Ірина Бірюкова, директор кафе «Піца Челентано» в м. Суми, розповіла, що в їхньому закладі не курять із самого початку роботи кафе і це ніколи не слугувало приводом для недостатнього відвідування або зменшення доходності закладу. «Політика нашого бізнесу – сприяти нашим працівникам звільнитися від куріння. Загалом в мережі наших закладів в м. Суми є три кафе – в двох із яких не курять, а в ресторані японської кухні «Япі» є два зали, менший з яких – для курців. Ми підтримуємо поданий законопроект і у разі його прийняття готові до нововведень».